APL i Tanzania

Emblas_Emelie_02Jag och Emelie har varit i Tanzania i en månad. En månad som varit fylld av glädje, tårar och kärlek. Vi bodde i Moshi, en liten stad i nordöstra Tanzania. Där bodde vi i ett hus, ett fint sådant. Med andra volontärer från hela världen. Vi hade ett eget enkelt rum. I huset fanns en en vanlig toalett och dusch. Ett allrum med två soffor och fåtöljer. Ett kök och en matsal. Vi blev väldigt fint bemötta när vi anlände till huset första dagen av de som äger stället.

När vi fått vårt rum så åkte vi en liten runtur i Moshi. En fin liten stad. Rundturen var annorlunda. Vi fick se saker som vi aldrig få se förut. Familjer som bodde i plåtskjul, kor och getter som gick överallt och massa människor. Direkt märkte vi att alla kallade oss för Mozongo. Det betyder viting på Swahili. Vi kände oss väldigt utstirrade men man vande sig efter ett tag.

Dagen därpå började vårt volontärarbete på riktigt. Vi gick en promenad på 45 minuter för att komma till barnhemmet som vi jobbade på. Första dagen var en chock. Visst visste vi och hade hört hur det skulle se ut och hur barnen skulle vara men nu såg vi detta på riktigt med våra egna ögon. Salarna där barnen sov stank urin. De blev tvättade i hinkar med kallt vatten och en smutsig trasa. Hade man tur fanns där en liten bit tvål men då hade man som sagt tur. På barnhemmet bodde även två handikappade tonårskillar. Det blev vårt jobb att ta hand om dessa. Vi gick på promenader och sjöng tillsammans. Att se glädjen i deras ögon när dom äntligen fick komma ut och inte sitta inlåsta i deras sängar hela dagarna, det går inte att beskriva. De två killarna kunde inte prata så jättebra, de förstod ganska bra när deras ordinarie skötare pratade Swahili med dom men vi kunde inte direkt kommunicera. Men vi hade så roligt iallafall. Jag och Emelie valde att göra vårt friskvårdsarbete med dessa killar. Att ta ut dom varje dag och ge dom kärlek, trygghet och glädje. Och vi lyckades!
På helgerna, då vi inte jobbade, hittade vi på olika utflykter. Första helgen tog vi en dagsutflykt till det stora berget Kilimanjaro. Vi besteg det till hälften. Var en häftig upplevelse. Nästa helg åkte vi på safari. Det var så häftigt. Det var kul att se dessa vilda djur i sin egen natur. En annan helg åkte vi till en större stad, Arusha. Där gick vi runder, fikade och hade det mysigt. Sista helgen var vi bara hemma, förberedde oss för vår hemresa och tog det lugnt.

Vi vill tacka vår skola Consensum för att vi har fått denna möjlighet och det har verkligen gett oss mer erfarenheter i våra liv!