Ania och Christina på Vintersol, Teneriffa

Jag hade turen att få en praktik plats på Teneriffa under hela februari, helt underbart.

Stället som jag var på heter Clinica Vintersol, en rehabiliterings anläggning för neurologiska och reumatologiska patienter. Patinterna kommer från hela Sverige och andra länder i Europa. Vintersol ligger på den södra delen av ön i en turistort som heter Los Cristianos.

Jag åkte med en klasskompis som jag även delade en liten 1:a med, men det funkade bra.

Tur att vi inte spenderade så mycket tid i lägenheten.

Patienterna stannar vanligtvis i 4 veckor, en del mer och en del mindre.

Efter ett möte med sin sjukgymnast och arbetsterapeut får man sitt tränings schema som man ska ha under tiden på Vintersol. Om man känner att det är för mycket eller för lite så går det alltid att fixa. Det träningsformerna som finns är pinngympa, vattengympa, sträck och töj, hand och fot gympa. Man har även tillgång till gymmet och poolen utöver sitt träningsprogram.

Varje vecka har man även ett personligt träningsmöte med sin sjukgymnast och arbetsterapeut som hela tiden följs upp för att nå det bästa resultatet.

Dagarna började med frukost mellan 8.00 – 9.00 och sedan kl 9.30 började träningen.

Träningen var fram till 12.00 då även lunchen började.

Under eftermiddagen var det lugnt och en enstaka gympa pass fans, men det mesta var egen träning i form av simning eller styrketräning eller en promenad på strandpromenaden.

Som praktikant fick jag hjälpa till på de olika träningspassen, en del har svårt att stretcha själva, en del behöver extra hjälp för att det ser eller hör dåligt eller att balansen inte är den bästa. Jag fick även en ”egen” patient som jag hjälpa med olika övningar och vardagliga behov.

Jag hjälpte även till i matsalen och bar brickor för det som inte kan bära för de är rullstols bundna eller har hjälp med rullator eller något annat hinder.

Sedan gick jag på ringningarna, det kunde vara att de behövde hjälp med att duscha, lägga sig, hänga upp tvätten osv.

Våra arbetstider var mellan 7.30 – 15.00 eller 15.00 – 22.30.

På helgerna fans det alltid någon form av utflykt då det var vila från träningen. Utflykterna var bl.a. till Teide, gran ön La Gummera eller en rund tur på ön.

Jag hade turen att få följa med till Teide, Spaniens högsta punkt men även en vulkan.

Mike och jag hjälpte till med att köra rullstolar och bära saker under utflykten. På vägen hem stannade vi på en loka restaurang som låg mitt uppe i bergen och åt en helt underbar måltid som bestod av tapas, små spanska delikatesser.

Varje onsdag var det ”Playa” dag, en dag som finns till för att alla ska ha chans för att få bada i Atlanten.

Cirka 300m från Vintersol har rödakorset en del av stranden som är anpassad för rullstolar, el-moppar och andra hjälpmedel.  Med hjälp av deras rullstolar kan de som svårt för att gå i vattnet och komma upp bada hur lätt som helst.

På fritiden fanns det tid för allt, minigolf, playan, shopping bussturer runt ön bara fantasin kan stoppa en.

Varje söndag var det tid för marknad där man kunde handla precis vad som helst, allt från skräp till mer skräp men en del fynd kunde man med finna.