Praktik utomlands – dubbelt så jobbigt men också dubbelt så roligt

Att göra sin praktik utomlands är verkligen något speciellt. En hel månad utan undervisning i skolan, det är ett lysande tillfälle att lämna hemstaden och prova på något nytt. Detta tillfälle valde jag att ta vara på och ansökte om en praktikplats på ett sjukhus i Tyskland. Jag skrev en ansökan innehållande information om skolan, våran praktiks uppbyggnad samt mina betyg och skickade iväg. En vecka senare fick jag svar, jag hade fått platsen jag sökt – fyra veckor på kvinnokliniken på Weiβeritztal-kliniken i Freital.

Det var en lärorik månad och en otrolig upplevelse. Att lära mig sjukvård, omvårdnad och ett nytt språk på samma gång var ”wunderbar”. Självklart var jag lite nervös de första dagarna, men det hade jag inte behövt vara. Allt visade sig bli jättebra. Mina ”arbetskamrater” och alla personer i min omgivning var väldigt trevliga. Alla visade stor förståelse för mina språksvårigheter och tog sig tid att prata långsamt och förklara ordentligt. Det var såklart otroligt jobbigt med det nya språket till en början trots att jag hela tiden hade ett lexikon med mig. Men svårigheterna med kommunikationen var ju en del av utmaningen. Då min tyska inte fungerade något vidare bra var jag tvungen att söka sätt att komplettera mitt språk med för att kunna uttrycka mig. För varje dag som gick blev min tyska bättre och mot slutet av praktiken var den förhållandevis bra. Inte bara språket var nytt, även uppbyggnaden av sjukhusvården var annorlunda. Detta var också spännande att se, framförallt då jag hade min förra praktik på sjukhuset i Lund att jämföra med.

Kortfattat kan jag säga att min praktik på Weiβeritztal-kliniken var dubbelt så jobbig som min föregående i Sverige, men den var också dubbelt så rolig. Jag hade verkligen en otrolig månad och en otrolig praktik i Tyskland!