Reseberättelse – Anna och Rebecca

DSC01519Den snabbaste månaden i våra liv har precis flugit förbi. Vi har varit i Arusha som ligger i Tanzania. Just nu, påvägen hem, har vi splittrade känslor. Under den här månaden har vi varit med om fantastiska stunder och de tuffaste utmaningarna i våra liv. Efter första timmen i Tanzania kom vi fram till: Tanzania är inte likadant om Sverige.

Vi har haft vår praktik på Meru District Hospital som är ett statligt ägt sjukhus. Vi läser fördjupningen Hälsa och friskvård och skulle därför göra ett friskvårdsarbete och följa verksamheten på sjukhuset. Patientkontakt tycker vi är viktigt och därför ville vi fokusera på ett projekt som främjar patientkontakten. Personalen på sjukhuset hade inga namnskyltar så att patienterna vet inte namnen på de som jobbar, vi valde att lägga vårt fokus detta. Vårt projekt gick ut på att vi gjorde 86 namnskyltar till personalen och sedan ska sjukhuset slutföra projektet så att all personal på sjukhuset ska ha vars en namnskylt. Consensum har sponsrat namnskyltarna som vi gjorde.

Under praktiken på sjukhuset har vi lärt oss om många sjukdomar som vi inte har stött på tidigare. Vi har sett hur sjukdomar angriper patienterna, som HIV-bieffekter, och stora brännskador. Dagarna på sjukhuset har inte alltid varit lätta, det har varit stunder som har fått oss att tänka till ordentligt.

Att vara en så kallad Mzongo, som från början betydde ‘berest’, har inte heller varit helt lätt. Första gången Anna gick genom hennes avdelning gick det en våg av viskningar från patienterna efter henne. Mzooooongo var det patienterna viskade och häpnades över. Rebecca som var på en barnavdelning har fått många skrämda blickar av barn som aldrig har sett en vit människa i sitt liv tidigare. Det är inte bara viskningar och blickar som man får som mzongo. Fördomen att västerlänningar är i Afrika för att lära ut och visa hur saker och ting ska gå till har vi stött på nästan varje dag. Patienternas anhöriga vill att vi ska gå till de sjuka för att ge dem behandling.

Det är inte allt som vi undrar över som vi har fått svar på. Ett urval från våra obesvarade frågor är: Hur går gamla damer, som är så krokiga i ryggen så att huvudet är längre ner än vad deras käpp är lång, uträttar behov på en håltoalett? Dör bakterierna på golvet om man moppar med tvättmedel för kläder? Hur gör diabetespatienterna när de måste gå på toaletten? Diabeteskliniken har ingen toalett…

Månaden i Tanzania har gett mersmak. Värdfamiljen som vi har bott hos har varit fantastisk, vi har haft många roliga stunder tillsammans. Människorna, naturen och värmen gör att vi kommer återvända.

Vi är för evigt tacksamma för att Consensum har gett oss möjligheten att placera vår praktikperiod i Tanzania!

DSC01994