Reseberättelse – Cassandra Nordstedt

Spänningen kom framåt natten när det bara var någon timme kvar tills vi skulle åka till Kastrup för att ta ett flyg till Teneriffa som skulle ta oss till Vintersol som ligger i Los Cristianos. Efter en försening på grund av snöstormen gjorde att det tog nästan 7 timmar för oss att komma ner till flygplatsen i Teneriffa. Efter vi fått våra väskor så vinkande vi på en taxi som skulle ta oss till Vintersol. Det var lite klurigt att förklara var vintersol låg så vi fick visa en karta! När vi kom ner var det storm oväder som hade kommit in, de första nätterna var inte roliga. Men denne motgången fick mig att inse att vi hade det ändå så bra! Det finns människor som inte har tak över huvudet, och vi klagar på att det är storm.
Mina veckor på Vintersol har varit de bästa veckorna i mitt liv faktiskt!
Vintersol är en internationell rehabiliterings klinik som ligger på ön Teneriffa.
Vintersol är tillägnat de som har MS, Psoriasisartrit, stroke, reumatism och andra liknande muskel och nervsjukdomar. De kommer dit på minst en fyra veckors period för att träna så mycket som möjligt. De kommer även dit för att bara ha det skönt och glömma den vanliga vardagen för en stund. Personalen som jobba där var allt ifrån norsktalande, till spansktalande. Självklart var där mycket svenska personaler också. Vilket kan vara en fördel om man inte läser spanska. Jag var i Teneriffa och jobbade i lite mer än fyra veckor. Jag åkte tillsammans med en annan tjej som också skulle vara på Vintersol. Det första boendet vi fick var ett jättestort hotell. Där hade vi vars ett rum med dubbelsäng i. Dock ingen TV. Men en väldigt stor balkong och utsikt över atlanten, då tycker jag faktiskt inte att man behöver någon TV när man kan sitta ute på balkongen och läsa en bra bok till solnedgången! Efter någon vecka fick vi flytta till en lägenhet som låg mitt inne i stan i Los Cristianos. Mycket finare lägenhet men också så mycket mindre. Men det var kul att få lite omväxling, så det skadade inte!
Det var mycket dyrt att leva inne i turistorten Los Cristianos. En middag med entrecote och pommesfrites och en coca cola gick på runt 19 euro. Att äta middag varje dag var något vi förstod att det inte gick. Eftersom jag läste spanska kunde jag fråga runt var det var de som bodde där handlade sin mat. Det hette Mercadona och låg långt uppe på en kulle! Det var många trappsteg dit, man kunde ta buss och man kunde ta taxi. Men det var inte så långt ifrån Vintersol, så för oss var det okej! Eftersom vi hade ett litet kökspentry i våra lägenheter blev det inget problem för oss att laga maten. Som sagt används Euro där. Försök att ta er lite längre ut där de inte är så mycket turister så lovar jag att ni tjänar på det! Färska grönsaker och liknande. Vi fick två mål mat om dagen beroende på hur vi jobbade. I dessa fyra veckor jag jobbade fick jag frukost och lunch, måndag – fredag. Eftersom jag jobbade mellan kl halv åtta till två måndag – fredag. Kvällsmaten fick jag stå för själv, och även frukost, lunch på helger. På arbetet gjorde jag alla möjliga saker. Allt från att hjälpa till med att ta mat, lite dusch, ta blodtryck och träna tillsammans med alla patienter. På rasterna satt vi och pratade med dem.
Personalen fick verkligen mig att känna mig välkommen, och lite mer än fyra veckor gick jättefort! Jag hade en patient som jag hade hand om extra mycket! Han har sjukdomen psoriasisartrit och eftersom jag skrev om det i mitt projektarbete var det en ypperlig fördel att ha lite extra hand om honom. Att se resultaten av hur de kombinerade rehabiliteringen med sol, värme och bad med honom var otroligt intressant och givande.
Om jag hade fått chansen igen så skulle jag inte tveka en sekund till att åka dit igen, det var den bästa tiden i mitt liv!

 

Namn: Cassandra Nordstedt
Klass: COP 3a