Reseberättelse – Imman Holland

2 mars började min resa mot Nederländerna. Packningen var klar sista minuten och jag hade precis hunnit träffa mina släktingar innan jag skulle åka. På Malmö central mötte jag och Isabelle varandra inför vår resa. Vi är inte precis de paret som skulle ha valt att få vara med varanda som första alternativ, orsaken är att vi är så olika. Detta var en orsaken i sig att denna resan skulle bli intressant.
Jag insåg inte att jag skulle till Holland i fyra veckor förrän jag stod på tåget som skulle gå till Köpenhamn. Efter man hade tagit farväl av familjen insåg man att nu gäller det. Resan med både tåg och flyg gick bra. Vi blev mötta på tågstationen i Hardenberg av en av ägarna till huset vi skulle bo i. Hon var väldigt trevlig.

Jag hade även ett projekt som jag skulle genomföra under min APL med Isabelle. Projektet var taktil handmassage. Varför just handmassage?  för vi skulle välja projekt innan vi åkte till Holland och vi kopplade skolan till en stressig miljö så vi ville att eleverna också skulle slappna av i skolan. Ett bra sätt att slappna av som jag hade lärt mig från skolan var taktil handmassage så för mig var det självklart vad jag ville göra.

Min praktik i Holland bestod av att praktisera på  tre olika skolor: Professor waterink, Pro hardenbeg och alfa college. Två av skolorna hade elever med inlärningsproblem och beteendesvårigheter. Medans det på Alfa college var helt friska elever. Min vecka såg ut på följande sätt:

Måndagar och tisdagar var jag på Profesorwatering då jag följde en klass på tio år.  På denna skolan följde jag  för det mesta en och samma klass så man kom eleverna väldigt nära. Det var alltid roligt att möta denna klass då man alltid fick nya saker att göra. Det var också med denna grupp som jag och Isabelle lärde ut handmassage till först. De lärde sig snabbt trots de inte kunde förstå så mycket engelska. De gjorde alltid sitt bästa.

(Bilden visar när jag håller koll på några elever som har handmassage. Man kan se att de slappnar av, första gången satt alla helt rakt och vågade inte slappnade av).

IMG_7786.JPG

Torsdag och fredag var jag på Pro hardenberg, följde allt mellan tolv till sexton åriga elever. För det mesta fick jag se hur dom jobbade praktiskt, jag fick också testa hur svårt deras arbete var.  På denna skolan följde jag så många olika klasser så man kom inte direkt någon nära mer än vissa lärare som man träffade ganska ofta. En av dessa lärare var träslöjdsläraren. Det var för det mesta han som tog hand om mig och Isabelle.

(På bilden ser du en metallplata och ett papper. Från den metallbiten skulle jag göra en ljusstake. Detta är ett mycket lätt jobb för eleverna men för mig var det jobbigt. Så eleverna klarar sig bra i de praktiska ämnena trots svårigheter med de teoretiska.)

IMG_7339.JPG

Fredag var jag på Alfa college. Huvudorsaken till att vara här var att sammanställa projektet som jag och Isabelle hade med den taktila massagen. Trots att jag följde en klass så kom man inte så nära klassen. Orsaken kunde varit att jag bara var där en gång i veckan. Många gånger satt jag med på elevernas lektion istället för att sammanställa projektet. Man ville ju använda tiden när man var där.

Under helgerna var jag ledig från min APL och då tog jag tid att utforska olika städer i Holland. Då var det allt från Leuuwarden till Amsterdam. Jag fick stöta på de största kulturkrockarna när jag var i Amsterdam.

Bilden visar bland annat en kulturkrock som vi inte ser varje dag i Sverige. Det fanns större krockar än detta. Tänk dig att se en kultur där kvinnor står bakom en glasdörr för att sälja sig själv.

IMG_7639.JPG

Vi har även testat annorlunda saker. Allt från mat till att se vackra ställen. Här testar vi en annan variant av pannkakor. De heter pfidjes och är väldig annorlunda i smak. Undertiden vi var i Holland träffade både jag och Isabelle nya vänner. Det gjorde att det blev lättare och roligare att göra saker under de lediga dagarna.

IMG_7595.JPG

Den sista bilden är både jag och Isabelle och våra två vänner från Holland. Vi är på en isbar för att krama isbjörnarna och pingviner. Det var en upplevelse för livet. Ps om ni inte förstod det så är de djuren gjorda av is.

IMG_7609.JPG

Men trots alla dessa bra minnena så är det en sak jag saknar mest från Holland och det är detta gänget. Det är en resa att minnas.

IMG_7435.JPG