Reseberättelse – Isabelle Hansson Holland

Min resa till Holland 024
Av: Isabelle Hansson, CVOP3A

Under mitt sista år på Consensum så fick jag möjligheten att göra min APL utomlands, alternativen som fanns var Tanzania, Spanien och Holland. Jag valde att åka till Holland. Nu kanske ni undrar varför Holland? Spanien och Tanzania är ju så mycket varmare. Så tänker väldigt många, och även jag till en början. Först såg jag bara klimatet jag skulle åka till, det brukar vara så när man ska åka iväg någonstans. Men sedan började jag tänka ett steg längre och det var vad vi skulle få göra på platserna. Det var här jag tänkte om och prioriterade APL-platsen och inte hur varmt det är. I Holland skulle vi få möjlighet att vara på skolor med barn som har inlärningssvårigheter. Detta lockade mig väldigt mycket och då valde jag det, även om det hade varit skönt att komma hem med lite solbrända kinder.

Jag hade väldigt svårt att förstå att jag verkligen skulle iväg, det kändes mer som en dröm och då började jag också att fixa allt i sista minut. Vilket ledde till stor stress som t.ex. när jag kom på att jag var tvungen att kolla om passet fortfarande gällde (vilket det faktiskt gjorde). Puuh, nu kan jag andas ut! Eller? Kanske inte riktigt, nu kommer resten av alla förberedelser som att planera friskvårdsprojektet som vi skulle göra där. Vi valde att lära ut taktil handmassage i avslappnande syfte. Detta ville vi lära ut till både lärare och eleverna på de skolorna vi skulle vara på.

Men nu, äntligen stod jag på tåget på väg till Kastrup, Köpenhamn för att flyga till Schipol, Amsterdam. Nu var jag så fylld av förväntningar och nerver. Jag var på väg! Jag skulle verkligen åka till Holland och spendera de närmsta fyra veckorna där. Flygresan dit gick väldigt fort och vi möttes direkt av trevligt folk på flyplatsen och på tåget. Alla pratade med alla, till och med med oss som precis kommit till landet. Sedan lite drygt två timmar senare hade vi anlänt i Hardenberg, staden som vi skulle bo och göra praktiken i. Vi blev hämtade av hon som ägde huset som vi hyrde.

Så nu till boendet, vi trodde först att vi skulle få dela på en liten lägenhet (kanske som ett hotellrum). Detta var verkligen inte fallet, vi hade ett stort hus med yta till minst sex personer. Här skulle jag och en till bo, själva! Vilken chock, vilken lyx!

Sedan var det dags att gå och lägga sig för att orka upp till skolan dagen där på. En dag som skulle visa sig vara fylld av intryck och kulturkrockar. Det är ett land som ligger så nära och jag såg det som att det skulle vara likadant som Sverige, men icke. Det finns så mycket mer skillnader och några av dem var att man går med skor på sig inomhus, man använde gasspis (inte överallt men på många ställen), man åt hela tiden och maten var annorlunda. Det fanns även så många olika ställen som man ville se, men inte tillräckligt med tid.

Vi spenderade vår tid på två skolor för inlärningssvårigheter och beteendeproblem, professor waterinkschool och pro hardenberg. Professor waterinkschool var en skola där barnen var allt från 4 år upp till 12 år. Vi fick följa framförallt en klass där barnen var runt 10 år gamla och alla i den klassen hade problem med olika saker och behövde då också olika mycket hjälp i olika ämnen. Här var vi på måndagar och tisdagar, på torsdagarna och fredagarna var vi på pro hardenberg. Där var barnen äldre, de gick från den första skolan och sedan vidare till denna eller till någon annan skola (vissa började i vanlig skola). Då var man från 12 år och upp till ungefär 16 år, en del gick där lite längre. Här hade man väldigt mycket praktiskt lärande i olika former. Man fick lära sig städa, laga mat, ta hand om barn, snickra och mycket mer. Men på onsdagarna fick vi följa en klass på alfa college, skolan som Consensum hade kontakt med och hjälpte oss komma dit och göra vår praktik där. På den skolan är eleverna någonstans mellan 16-22/23 år gamla, ungefär samma nivå som gymnasieskolorna är hemma hos oss. Så det vi fick göra var att följ dessa olika verksamheterna och göra handmassagen. Vi hade stort inflytande och fick utifrån vad vi tyckte vara kul gå på olika lektioner.

Denna tiden i Holland var så mycket bättre än jag någonsin skulle kunna tänka mig och just nu bara längtar jag till jag ska åka tillbaka och hälsa på, vilket jag ska. Alla borde åka dit och se landet, både västholland (Amsterdam, Rotterdam etc.) och östholland var jag bodde (landsbygden, de fina husen, gårdarna etc.). Jag ångrar inte en enda sekund att jag valde att åka dit, det är nog ett av de bästa besluten jag gjort i mitt liv. Det är ett väldigt fint land med härlig atmosfär och mycket glädje. Jag ska åka tillbaka och tycker att du också ska åka dit och uppleva det själv!