Reseberättelse – Jenny Sjölin

Under tredje året på Consensums Vård- och Hälsogymnasium har vi sex veckors praktik. Jag valde inriktningen “Vård och Omsorg i ett internationellt perspektiv” för mitt tredje år och därför fick jag min praktik utomlands. Närmare bestämt i Scarborough, England.
Jag reste dit med min klasskamrat Philip. Vi fick bo hos två olika familjer, men bara två radhus ifrån varandra. Det var traditionella engelska radhus som vi fick bo i. Smala trappor, två våningar, heltäckningsmattor och spetstyg för alla fönster.
Jag bodde väldigt nära äldreboendet som jag skulle jobba på; St Cecilia´s, det tog endast 5-10 min. Jag trivdes väldigt bra på äldreboendet. Jag fick gå med olika människor hela tiden och kom in i arbetet snabbt. Jag märkte av hierarkin mycket tydligare än i Sverige. Kvinnor körde även väldigt mycket med män. Manliga “undersköterskor” var inte vanligt.
Alla vårdtagare på boendet var dementa, och det var bara ungefär tre av tjugo som man kunde samtala med. Men jag fick ändå bra kontakt med många, fastän vissa glömde bort vem jag var dagen efter.
Detta var en resa som gav mig mycket. Att resa själv, ha koll på allt och få ta hand om sig själv i en och en halv månad ger bra erfarenheter. Visst är man självständig hemma också, men på resan var det på ett annat sätt. Jag är supernöjd med min praktik och resa!
Jenny Sjölin