Reseberättelse – Lovisa Lugnmark

Min stora resa

Jag kollade ut genom det lilla fönstret från det minimala inrikesflyget, kollar på en sovandes Matilda och sen ut igen. Nu var vi snart framme i Rumänien, i Siret, i den lilla byn mellan alla åkrar, in the middle of nowhere.

Ta steget att praktisera utomlands på ett barnhem i ett mindre utvecklat land var inget svårt val. Att nu ha varit där och känna på det Rumänska livet i nästan 6 veckor var otroligt nyttigt. På barnhemmet bodde där 11 barn i åldern 6-19 år. Anledningarna till att barnen bodde där var just för att de inte hade möjligheten att bo kvar hos sina föräldrar, pga. dålig ekonomi.  Förr var landet kommunistiskt och alla kunde inte behålla alla sina barn hemma, det är inte så länge men den dåliga ekonomin lever kvar.

Nu finns allt på barnhemmet som en medelklass familj i Sverige har. Var sin säng, möjlighet till skola, en gemensam dator, mat för dagen mm. Det finns både manlig och kvinnliga förebilder som det träffar varje dag. Alla i huset är friska så vi har inte kommit i kontakt med vården, men däremot mycket omsorg. Det går inte riktigt att jämföra vården i Sverige just pga detta.

På organisationen Jacobs Well finns det nu ’ vuxna barn’ som de blir kallade. De hjälper till med välgörenhet, allt från sjukhus till nya barnhem. Vi var på Jacobs Well varje dag och hjälpte till med det. Det kommer ofta stora lass med mat, medicin, och kläder från Holland och England.

Det uppstod ofta mindre problem pga av språket. Få personer kunde prata engelska. Ibland använde vi oss av google translate som var guldvärd för oss under denna tid.

Jag är tacksam för att ha fått denna möjligheten av skolan. Anledningen till att denna resan blev så lyckad var tack vare den fantastiska familjen vi bodde hos. 6 barn i våran ålder och omtänksamma föräldrar som visade oss vad landet hade att erbjuda.

Denna resan har gett mig mycket mer än jag trodde den skulle. Jag har haft roligare än vad jag någonsin skulle kunna tänka mig och synen på landet har blivit mycket positivare!