Reseberättelse – Michael Schönström

Jag var på Teneriffa på en klinik som hette vintersol. Det var första gången jag hade hört talas om anläggningen, jag visste inte ens att sådana anläggningar existerade.

Kliniken är till för patienter som har neurologisk och reumatologisk sjukdomar och varför den ligger just i ett ställe som Teneriffa är för att sjukdomen behandlas bäst under varmt miljö.

Kliniken jobbar väldigt mycket på att rehabilitera patienter för att försöka få tillbaka en del av den rörelsen eller styrkan som dem har förlorat under sjukdomstiden. Anledningen till varför man gör detta är för att dem sedan ska kunna klara sig själva bättre sen hemma i Sverige och för att dem ska kunna må bättre både fysisk och psykisk trotts att dem kanske bär på en dödlig sjukdom som ms.

Tiden för hur länge en patient ska behandlas på anläggningen beror helt på vad läkarna rekommenderar eller snarare ordinerar men oftast stannar dem i 4 veckor. Dessa 4 veckor betalar patientens landsting om man har fått beviljat stöd annars går det också bra att åka dit helt privat men då kostar det en hel del! Priset kan ligga mellan 30 till 70 tusen för 4 veckor och men då ingår allt! Städ, rum, behandlingar och god mat.
Anläggningen har ungefär 60-80 patienter.
Beroende på hur mycket man klarar av och vad man själv vill få ut av tiden i vintersol, bygger man ett schema med sjukgymaster, arbetsterapeuter och sjuksköterskor för att man ska få den rätta träningspass och behandlingar som just passar en. Därför brukar dessa 4 veckor vara intensiv för patienterna, deras schema är oftast fullspäckad med olika aktiveter som t.ex. olika behandlingar och träningspass.  Några exemplar på träningspass är ett pass som heter töjgruppen och bassänggruppen. Töjgruppen handlar om att man ska töja musklerna i kroppen så att man inte ska vara så stel och bassänggruppen handlar om att man ska träna konditionen och eftersom många av patienterna har lite svårt att stå är bassängen oftast en bra redskap som man gärna utnyttjar. Särkilt ms patienter är det bra att utföra olika konditionsövningar eftersom dem blir oftast trött snabbt i musklerna.
Ett exempel på en behandling är när man försöker återuppleva känseln i finger toppar hos ms patienter.

Mina arbetsuppgifter i vintersol var tyvärr inte så mycket undersköterska arbete det var mer vårdbiträds arbete och anledningen till varför det blev så är för att de flesta patienter i vintersol klarar sig oftast själva. Men en av mina huvuduppgifter var mest att hjälpa patienterna när det var tid för mat, jag hjälpte dem ta mat och bära deras brickor för dem som hade det lite svårare.
Eftersom jag inte ägnade så mycket tid med att ta hand om dem var det inte ovanligt med dötid och den extra tiden ägnade jag gärna med att prata med dem patienter och lärde känna dem.

Den största skillnaden med att jobba i Teneriffa var att arbetsdagen inte kändes enformigt som här i Sverige. Här måst du liksom många andra ta tåget klockan 6 på morgen och inget annat efter 8 timmar på jobbet ska du ta tåget 17.00 och inget annat. Livet känns ibland som själva tåget, samma rutin varje dag. Men där kändes det annorlunda. Det kändes att man fick ut mer av dagen än att bara jobba.
En annan stor skillnad som jag kände när jag jobbade i Teneriffa var att jag kände mig mer Svensk medborgare än vad jag gör här i Sverige.
När jag gjorde min praktik i Sverige kändes det som om jag inte tillhörde någon sorts kultur eller som om jag inte hade något land som jag kallar för hemland, i Sverige är jag inte Svensk och landet Filipinerna som jag lämnade för många år sedan känns inte alltid som om det är mitt hemland eftersom jag hade ju inte bott där på jätte länge men här i Sverige ses jag bara som ännu en utlänning som inte är Svensk! Vilket land tillhör jag till, vilken kultur ska jag kalla mitt när jag både gillar den Filippinska och den Svenska kulturen?
Det var den underbara känslan jag fick när jag jobbade i Vintersol, här såg folk mig som en Svensk kille. Många trodde till och med att jag var född i Sverige och för första gången i mitt liv fick jag höra någon säga att det var skönt att höra mig prata Svenska eftersom jag pratade den skånska dialekten. En del började kalla mig ”skånska killen” vilket var skönt att höra. Det kändes som om jag nu tillhörde det landet som jag bor i!
En annan grej som inte alltid förekommer i många arbetsplatser i Sverige var att varje söndag åkte det alltid hem patienter från vintersol samtidigt som det kom nya. Det var surt att säga hejdå till alla man har lärt känna och att veta att man förmodligen inte kommer att träffar dem trevliga människorna igen. Men det roliga var i alla fall att samma dag kom det nya människor, nya människor att lära känna.

En del människor säger att innan man dör bör man ha sett öknen. För att den är så vacker och fin samtidigt farlig. Och jag håller med om att man borde se något så fint någon i sin livstid. Under tiden jag praktiserade i Teneriffa fick jag chansen att åka med patienterna på en guidad tour till vulkanen Tiede. Jag är jätte glad att jag verkligen fick den chansen att följa och se Tiede på nära håll för att jag verkligen tycker att det är också sådan grej man bör ha sett innan man dör.
En upplevelse jag lär minnas!

Jag avslutar berättelsen genom att tacka min skola för att ha gjort detta praktiken möjligt för mig. Tack för att ni gav mig denna möjlighet till en oförglömlig praktik och upplevelse.  Hoppas att fler skolor tar efter er snart så att snart kanske fler elever också får en oförglömlig praktik som jag!

Av: Michael Schönström