Vad hände sen – Benjamin

Consensum tiden var ett av de bästa valen jag gjort i mitt liv. Jag läste på en av de större kommunala skolorna i 1 år  innan jag fick höra från en vän att Consensum fanns. Jag hade redan planerat att läsa något inom vården efter samhällsprogrammet och kände att de skolorna som fanns gällande vård och omsorg var absolut inget för mig. När jag för första gången satte min fot på Consensum, så bara kände man att hela atmosfären var så extremt avslappnad. Liten skola med lärare som var så fruktansvärt omtänksamma och de såg varenda elevs behov. Jag var en av de eleverna som hade problem hemma och det var en befrielse att komma till skolan och göra allt från praktiska ämnen under lektions tid till en hel del teori. Consensum fungerar precis som vården fungerar idag så du vet aldrig vad som väntar dig när du sätter foten i klassrummet. Ena dagen är det bara teori och nästa lektion har man HLR-övningar och massa andra praktiska uppgifter. Jag kände iallafall att jag kunde lägga upp arbetet lite som jag själv ville men ändå ha ett seriöst upplägg som en skola ska erbjuda. 

Det viktigaste jag lärde mig var att aldrig ge upp vad som än ställs framför dig både i vardagen och i arbetslivet. Du kan ha en patient som i läkarens ögon är ”körd” men så länge du fortsätter och kämpa och göra allt du kan så har du inga begränsningar, låter extremt klyschigt men det är väldigt sant. Jag kände att vårdprogrammet på denna skolan förbereder dig mer än till bara en undersköterska. Satsar du och är bra på det du gör så kan du ifrågasätta läkarna och de kan helt plötsligt inse att du har rätt, även när det kommer till sjuksköterske uppgifter. Tror inte jag har kommit till en arbetsplats  där sjuksköterskan har bett mig att göra något som en undersköterska egentligen inte ska ha koll på och sagt ”jag vet inte hur man gör” eller ”vad är det för något?”,  utan har snarare bara tagit utmaningen och visat att du är den bästa personen för detta jobbet. Sen såklart ”kunskap är makt” vill du lära dig något extra eller gå före de andra i gruppen med något som du anser är extremt intressant så stoppar inte lärarna dig från att lära dig det, utan de matar i dig kunskap om du vill ha den.
 
Tack vare Consensum har jag nu på 2 år arbetat över hela världen. Jag har jobbat i England, Spanien, Norge, Sri Lanka, Indien, Thailand, Vietnam, Kambodja och Laos. Har gjort volontärarbete och jobbat på de flesta avdelningarna på sjukhuset i lund. Låter som väldigt mycket på 2 år, Men fördelen med att vara svensk vårdutbildad kille är att du kan komma och gå som du vill. Du måste inte stanna på en avdelning eller en form av vårdarbete utan du kan göra som du själv känner eller göra det som just du brinner för. För det är tyvärr ett kvinnodominerat yrke och hela världen skriker efter folk som har kompetens att jobba inom vård. Du behöver inte ha mycket i bagaget det enda du behöver är empati och du måste brinna för att hjälpa andra sen sköter Consensum resten. Jag kan lova dig att inget på denna jord slår adrenalinet av att rädda en annan människas liv eller ett leende på ett litet barn som är väldigt sjuk. Sen jag tog studenten har jag inte varit arbetslös en enda dag även när jag studerade var sommarjobb en baggis. Tack Consensum för allt ni gjorde för mig, jag har ingenting att klaga på. 
20151205_124809-1  20160118_14430520160103_103902