Vad hände sen – Michael Schönström

MikeHösten 2005, påbörjade jag något nytt. Jag hade precis passerat en milstolpe, gått ut högstadiet och skulle nu påbörja gymnasiet. Därmed sätta start för en ny milstolpe som jag skulle färdas längs med i tre år framöver. In i en främmande värld, ny skola och främmande människor, båda lärare och klasskamrater. För det var det här som min tid på Consensum började, efter att jag hade valt omvårdnadsprogrammet som min gymnasieutbildning. Sju år senare sitter jag här nu och ser bakåt på tiden som gått, resan började vid Consensums vidöppna dörrar i Lund.

Redan från start upplevde jag att Consensum tog väl hand om mig, som en ny elev i en ny främmande skola och nya klasskamrater kan det tyckas för många att man bara blir en i mängden men detta var något som Consensum motbevisade. Istället såg skolan till att alla elever syntes och skapade en god gemenskap mellan alla elever och lärare. Bland annat skickades alla nya elever, gamla elever samt alla lärare till ett internat där vi fick spendera några dagar för att lära känna varandra. Vilket gjorde att enskilda elever inte kände sig ensamma eller en i mängden, när man gick längs skolans korridorer. Det kändes mera som om man redan kände alla i skolan!

För mig har Consensum inte bara inneburit en god gemenskap och en skola att trivas i, utan den har även varit en god mentor, som visat vägen samt hjälpt mig uppnå mina mål. Under utbildningstiden såg skolan till att vi hade fått rikligt med praktiktid ute på olika arbetsplatser för att förbereda oss inför arbetslivets utmaningar. Men att skolan gav Mig chansen att praktisera på Teneriffa, kom verkligen som en överraskning. Praktiken på Teneriffa var otroligt lärorikt samtidigt spännande, då jag fick chansen att öva på min spanska, som även den skolan erbjöd som extrakurs. Vidare, hjälpte skolan att ordna extra skolämnen som skulle hjälpa mig komma in på det universitet jag tänkte välja, Sjökaptensprogrammet i Kalmar.

Sommarn 2008 passerade jag ännu en milstolpe, det var det året jag tog studenten. Det tog inte lång tid efter studenten som började jag jobba som undersköterska i Höörs kommuns hemstjänst. Under hela sommarn hade jag fullt upp med att jobba som undersköterska, de ringde mig hela tiden för att fråga om jag kunde jobba extra. Eftersom jag var en av de få vikarier som hade fått så pass många delegeringar när det gäller läkemedelshantering, vilket jag hade utbildningen hos Consensum att tacka för. När hösten väl kom och det var dags för universiteten att ta emot nya elever, fick jag ett samtal från Sjöfartshögskolan i Kalmar om att jag hade kommit in i Sjökaptensprogrammet. Med kort varsel åkte jag upp till Kalmar för att påbörja en ny milstolpte och den här gången skulle jag färdas längs med den i fyra år.

Min utbildningstid på Sjöfartshögskolan har varit minst sagt väldigt varierande och samtidigt väldigt spännande. Början av utbildningen var en väldigt tufft tid för mig, eftersom jag var väldigt skoltrött och inte nog med det hade jag inte hittat en fast bostad att bo i. Men ju jag längre in i utbildningen jag kom och efter att jag fick tag på en fast lägenhet, ju mer trivdes jag i plugget. Detta trots att vi kunde ha väldigt tuffa tentaperioder. Vissa perioder kunde vi ha tenta varannan dag, under en två veckors period inklusive helg. Men klaga kunde jag inte göra för det var den här utbildningen jag hade kämpat för att komma in på. Under dessa 4 år i Sjökaptensprogrammet, ingick det praktik tid på 1 år, vilket gjorde det otroligt skönt att ibland komma bort från skolbänken för åka ut på praktik. Hur lång tid man var ute på praktik varierade, beroende på vilken årskurs man befann sig i.  För mig som inte hade några erfarenheter tidigare ute till sjöss, var praktiken otroligt spännande. Jag fick chansen att resa till många olika platser och träffa nya människor. En sak som verkligen gjorde intryck på mig var de kontrasterna mellan olika länder, med avseende på kultur, ekonomisk välfärd, mat osv. För att ta ett exempel, när man promenerar längs med en gata i en av Argentinas städer och se alla människor, uppleva landets mat osv. För att sedan en månad senare promenera i en stad i Frankrike.

Sommarn 2012 passerade jag ännu en milstolpe, en milstolpe som jag redan drömde om vid Consensums öppna dörrar för sju år sen, jag tog examen från Sjökaptensprogrammet. I skrivandets stund håller min sambo, Diana, på att söka efter ny lägenhet nere Skåne, då vi har tänkt flytta tillbaka till Skåne i början av nästa år. Detta i samband med att Diana tar examen från Socionomprogrammet i Kalmar. Diana som nu har stått vid min sida sen sju år tillbaka och som jag träffade längs med Consensums korridor.

Michael Schönström
Consensum Student 2008