Vad hände sen – Patrik Karlsson

Min tid på Consensum

Började mina tre år på Consensum den 3 september 2009. Min gymnasietid började på elprogrammet på Vipeholmskolan i Lund. I slutet av augusti blev jag så trött på skolan och ville hoppa av, men tack vare en underbar rektor på Consensum så började jag på ett helt annat program och en helt annan skola. Det var inte bara skolans namn som ändrades utan arbetsmetoder, klasskompisar, lärare och framför allt stämningen på skolan. De första månaderna var tuffa för jag fick ta igen allt jag hade missat från skolstarten men tack vare bra lärare som motiverade mig så löste det sig.

År 1: Mycket att läsa och mycket att lära sig som kroppen och grundläggande sjukvård men sjukvården var mycket inriktad på äldre och äldreomsorg. Vi hade 6 veckor praktik på äldreboende/hemtjänst vilket var mycket bra för redan där började min karriär som sommarvikarie och timanställd.

År 2: Vi fick lära oss lite djupare sjukvård och år 2 var mer inriktat på sjukvård på sjukhus och inte så mycket äldrevård. Vi hade 8 veckor praktik vilket gav mig en bra start på sjukhus karriären, redan efter första praktikomgången på hösten fick jag timanställning och var inne och jobbade minst 3 gånger i veckan parallellt som jag gick i skolan. Medan nästan alla i min klass jobbade även sommaren mellan år 2 och 3 på äldreboende/hemtjänst så jobbade jag på en kirurgisk avdelning med väldigt avancerade operationer. Oftast väldigt långa operationer.

År 3 Efter en tuff sommar på sjukhuset började vi längta inför studenten. Jag hade valt att jag ville läsa akutsjukvård och det märkte man verkligen av nu. Allt vi läste inom sjukvård var akutsjukvård och inriktat till akutmottagning och ambulans. Detta intresserade mig väldigt mycket så år 3 blev väldigt roligt och intressant för min del. Väldigt ofta var jag den som räckte upp handen och svarade, vilket är väldigt ovanligt för mig eftersom jag är rädd för att säga fel. Vi fick en ny lärare lagom till år 3 som jobbade parallellt på akutmottaningen så vi fick väldigt ofta lösa fall som hon varit med om. Vissa tyckte detta var jobbigt eftersom det ofta är en läkare som sätter diagnos men det är väldigt bra att lära sig att se kopplingen.

Efter gymnasiet: I slutet av terminen börjar krisen för min del. Om en månad slutar skolan och jag har inget jobb. Vad ska jag ta mig till? Dock så var jag inte ensam om denna känslan. Jag ringde runt till alla avdelningar och frågade om de behövde en undersköterska till sommaren. Min gamla avdelning hade stängt pga. ekonomin men fick ett vikariat under sommaren på Neurologen i Lund. På denna avdelning så vårdades patienter med hjärnskador som blödningar, tumörer(cancer) och epilepsi(kramper). Sjukhuset gick in i ett krisläge och skulle spara pengar så efter sommaren kunde jag inte fortsätta och chansen att hitta ett nytt jobb var näst intill omöjligt.

Sökte mig till ett säkerhetsföretag som heter G4S som kontrollat på bussar och tåg. Kanske inte drömjobbet men en erfarenhet. Strax innan jag skulle börja där fick jag kontakt med IVA (intensivvårdsavdelningen) i Helsingborg och de var mycket positiva till mig och ville lära upp mig med start på uppvakningsavdelningen (alltså där man hamnar efter operation). Efter mina tre upplärningsveckor fick jag ett vik på 1 månad. Efter den perioden fick jag timanställning så idag jobbar jag både på G4S och IVA.

Och inte nog med detta. Har ett starkt band till havet och har alltid varit en vatten människa så strax innan jag började på Consensum så började jag också som sjöräddare på SSRS (svenska sjöräddningssällskapet). Detta innebär ingen lön utan det är ett ideellt arbete för att säkerställa säkerheten till havs. Både för stora och små båtar.

Och nu borde de vara slut men NEJ. I november har jag nu också börjat som volontär till polismyndigheten i Skåne. Detta innebär precis som det låter att jag tillsammans med andra är med polisen ute på gatorna och pratar med allmänheten.

Patrik student 2012