Skolan som öppnar alla dörrar inför framtiden

tematisktTycker du om att arbeta med människor och vill komma ut i arbetslivet direkt efter studenten? Eller funderar du på att skaffa dig en bred bas inför framtida studier? Oavsett vilket är Consensums gymnasium i Lund något för dig – och högskolebehörigheten kan du självklart välja till på samtliga program.

Miranda Gramby går tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning Akutsjukvård på Consensum. Miranda berättar att hon först funderade på en samhällslinje men att hon sedan bestämde sig för en mer praktisk inriktning där man får arbeta mer med människor. Undervisningen består av ämnesövergripande teman där olika kurser och ämnen tillsammans bildar en helhet. – Det är ett väldigt bra arbetssätt. Vi har många muntliga presentationer, vilket fungerar jättebra för min del, och varvar teorin i skolan med praktik ute i verkligheten, och skolan erbjuder oss även att göra vår APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands, säger Miranda.

De länder ni får välja att resa till är Kina, Tanzania, Spanien eller Turkiet. Vart ska du?
– Jag ska till Kina!

Vad skulle du säga till de som funderar på att söka till VO-programmet på Consensum?
– Att det är en perfekt utbildning för de som tycker om att jobba med människor och siktar på att bli sjuksköterska, barnmorska eller något annat vårdyrke. Eftersom Consensum är en ganska liten skola får man bättre kontakt med lärarna och mer hjälp för att nå sina mål. Det är toppen!

Viktoria Falk går tredje året på Consensums Naturvetenskapsprogram med inriktning Natur. Hon valde inriktningen eftersom hon ville hålla alla dörrar öppna inför framtiden. Viktoria berättar att en typisk skolvecka inte riktigt går att beskriva, eftersom det tematiska arbetssättet bjuder på stor variation: – Antingen är veckan fylld med föreläsningar eller så har vi eget arbete. De fasta lektioner vi har varje vecka är matematik, fysik, kemi, kunskapstorg och mentorstid.

Vad skulle du säga är det bästa med ditt program?
– Det är att man kan plugga vidare till precis vad som helst efter studenten. Oavsett om du vill bli läkare, civilingenjör eller biolog så är det här den utbildning som kan leda en dit.

Har du några planer efter studenten?
– Inte riktigt än, men jag tror att jag ska plugga vidare till civilingenjör inom samhällsplanering, miljö eller logistik.

/Frida Leijonborg