Vår praktik i Kina

GYL_8_17Olivia och Miranda gjorde sin praktik i Kina, här kan du läsa Olivias berättelse. Längre ner hittar du en intervju som gjordes innan resan om deras förväntningar.

Den 10 april satte jag och Miranda oss på flyget mot Shanghai, Kina. Jag var otroligt nervös men mest på grund av att jag är flygrädd; med lite mediciner så sov jag hela den nästan 11 timmars långa flygresan. På flygplatsen blev vi mötta av en personal från skolan i Changzhou där vi skulle vara. Innan vi satte oss i bilen skulle vi äta lunch på flygplatsen, och jag som vegetarian fick äta bröd. Det verkade inte lovande inför 4 veckor i Kina som vegetarian haha.

Min värdfamilj var fantastisk och kämpade verkligen för att fixa mat som jag ville ha, då jag som förutom vegetarian är extremt kräsen. Jag och Celine som jag bodde hos blev verkligen som syskon, i Kina är det väldigt mycket “familjefokus” eftersom de innan bara fått skaffa ett barn. Fastnade för en rätt som jag åt i princip varje dag till middag och den var så god, men i sjukhuscafeterian åt jag ris med frukt till lunch varje dag vilket var lite drygt.

Vår tid på sjukhuset var helt fantastisk. Första veckan av praktiken var vi på en barnavdelning, andra på en intensivvårdsavdelning. På barnavdelningen, som är väldigt stor jämfört med en avdelning i Sverige då dom hade 67 sängplatser, 3-4st i varje rum, hade alla ungarna 0-16 år, lunginflammation. De behandlades med intravenös antibiotika och inhalationer. I Sverige hade de aldrig blivit inlagda från första början och då familjen tar väldigt stort ansvar så gjorde vi inget mer än att kolla när dom satte nålar, gjorde undersökningar och försöka lära känna några av ungarna. De var väldigt intresserade av Sverige och ville försöka prata både svenska och engelska.

Förutom att vi var på barnavdelningen första veckan fick vi också vara på akupunktur-avdelningen, där jag själv fick testa akupunktur som förvånande nog hade väldigt god effekt. Vi fick också vara på akutmottagningen en eftermiddag, hälsade på olika sorters äldreboenden och besökte neonatalavdelningen dom höll på att renovera. Vi fick även se ett av rummen där dom gjorde CT, när nurses satte en PICC-line och även undersökningsrum för hjärtats funktion.

Intensivvårdsavdelningen var det bästa jag varit med om då jag själv vill jobba inom akut/intensivvård. Jag lärde mig så otroligt mycket! Allt mellan att se när läkarna satte CVK, hur man kopplar ihop en dialysmaskin, medvetande/vakenhet-utredning och lite psykologiskt stöd för de som var vakna. Det var allt mellan hjärnblödningar, akuta infektioner, lunginflammationer, multipla trauman (trafikolyckor), hjärtinfarkter och överdoser.

Då trafiksäkerheten i Kina är närmast obefintlig var det väldigt många trafikolyckor med väldigt tråkiga konsekvenser vilket var väldigt jobbigt att se. Att försöka ge lite stöd till dessa människor var det minsta jag kunde göra även om det var svårt på grund av skador de hade och språksvårigheterna. Tror aldrig nånsin jag kommer glömma någon av alla patienter jag mötte och några tänker jag på ofta och undrar hur det går för dom.

Vi fick även se två operationer vilket var en dröm som blev uppfylld och det var så fantastiskt, allt jag kämpat för lönade sig äntligen och eftermiddagen på surgery department kan varit den bästa eftermiddagen i mitt liv! Det var så coolt.

Trodde inte att en kinaresa i 4 veckor skulle ge mig så mycket men har lärt mig så galet mycket och har mer motivation än någonsin att kämpa för mina mål och tillslut kunna bli ambulanssjuksköterska. Är jättetacksam för att skolan gett mig möjligheter och de lärare som trodde på mig, erat stöd har varit ovärderligt!
 

Olivia och Miranda kommer att göra sin praktik i Kina. Vi ställde några frågor till dem om resan och förväntningarna.

Olivia, du går på Consensum årskurs 2, vad var din reaktion när du fick veta att du skulle få åka till kina?
När jag fick reda på att jag skulle få åka till Kina med Miranda blev jag så otroligt glad.
Jag ser verkligen mycket fram emot det, att få lära mig en massa nya saker och få uppleva hur det är på ett sjukhus i ett annat land.

Vad lockade med att göra praktiken i just Kina?
Anledningen till att jag ansökte var inte bara att det skulle vara coolt att besöka Kina och få uppleva deras kultur, utan allt jag skulle få lära mig från deras syn och arbetssätt inom sjukvården.

Är det en dröm som går i uppfyllelse?
Ja, verkligen, att jobba utomlands är en av mina drömmar och detta känns som ett steg på vägen. Jag är jättetacksam att Consensum gett mig chansen att få lära mig ännu mer i ett land som är så olikt Sverige.

Miranda, du går också på Consensum årskurs 2, vad förväntar du dig av resan?
Det jag förväntar mig med Kina-resan är att få vara på så många avdelningar som möjligt på sjukhuset under min 4-veckors praktik och utföra praktiken på bästa sätt. Jag förväntar mig att få så mycket kunskap som möjligt som jag sedan kan använda i exempelvis mitt framtida jobb, som barnmorska.

Hur känner du inför att praktiken är just i ett land som Kina?
Det är spännande, jag vill lära mig mer om hur vården fungerar i Kina och hur det skiljer sig från den svenska vården. I övrigt vill jag också kunna uppleva den kinesiska kulturen, maten och besöka så många ställen jag bara kan, det är trots allt inte varje dag man åker till Kina.

Du kommer att bo i en värdfamilj, hur känns det?
Jag hoppas att den värdfamilj jag ska bo hos kan engelska, annars blir det kanske lite jobbigt att kommunicera. Det hade varit kul att lära känna värdfamiljen bra, alltid roligt med nya kontakter. Jag skulle också vilja utveckla min egen engelska ännu mer. När jag kommer hem vill jag kunna minnas och återberätta vad jag har upplevt för vänner och familj.