För dig som vill plugga vård, hälsa och omsorg

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som vill ha ett meningsfullt arbete inom vård, hälsa och omsorg. Vi ger dig kunskaper och erfarenheter som rustar dig i att stödja och hjälpa människor vid ohälsa, sjukdom eller funktionsvaria­tioner. Vår utbildning gör dig väl förberedd för yrkeslivet och vidare studier.

Certifierat Vård- och omsorgscollege

Consensum Lund är certifierad som ett Vård- och omsorgscollege. Det innebär att vi har ett nära samarbete med olika arbetsgivare och garanterar att vår utbildning håller en hög kvalitet som kan leda till arbete.
Både det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) och utbildningen som sker i skolan präglas av arbetslivet och ger en bred kompetens. Efter fullgjord utbildning får du ett diplom från Vård- och omsorgscollege som är meriterande när du söker jobb. Från och med 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel, som också kräver bevis från Socialstyrelsen för att få användas.

Praktik (APL)

Givande praktikplatser som ger erfarenhet och kunskap är en viktig del av vår utbildning. Tack vare vårt nära samarbete med olika arbetsplatser inom vård, hälsa, psykiatri kan vi erbjuda praktikplatser som eleverna har nytta av. Kontakterna som eleverna knyter under praktiken leder dessutom ofta till jobb direkt efter studenten.

Här ser ni våra elever i årskurs 3 som hade en fantastisk APL i Sydafrika! 

 

Både yrkes- och högskoleförberedande

På Consensum Lund är Vård- och omsorgsprogrammet både yrkes- och högskoleförberedande. Det innebär att du kan välja att arbeta eller studera vidare direkt efter slutförd utbildning. Kanske du vill arbeta ett par år för att sedan plocka upp skolböckerna igen? Vilken väg du väljer är upp till dig.

Alla som tar examen från Vård- och omsorgsprogrammet får en yrkesexamen, vilket ger behörighet till yrkeshögskolan. På yrkeshögskolan kan du studera vidare till bland annat specialistundersköterska inom olika områden.

Genom vår programplan får du också högskolebehörighet. Detta leder till ännu fler valmöjligheter och du kan till exempel studera vidare till yrken som tandsköterska, psykolog, sjuksköterska, barnmorska och mycket mer.

Goda förutsättningar till jobb efter examen

Det är en hög efterfrågan på examinerade studenter från vård- och omsorgsprogrammet, så förutsättningarna att få jobb är mycket goda. Efter din examen kan du direkt arbeta som bland annat undersköterska på sjukhus, äldreboende, hemtjänst, vårdcentral, psykiatri eller som stödassistent inom funktionshinderområdet.

Pedagoger med specialistkompetens

På VO-programmet läser du ett flertal kurser relaterade till människans kropp, funktionsnedsättningar, psykisk hälsa och sjukvård. Våra pedagoger har en bred kompetens och erfarenhet från olika delar av vården. De har specialistkunskap inom akutsjukvård, äldrevård, psykiatri, hemvård och sjukvård. Vilket ger en hög kvalitet i utbildningens samtliga kurser.

Linn Piros, tidigare yrkeslärare på Vård- och omsorgsprogrammet, blev utsedd till Årets Yrkeslärare i Skåne 2022.
Läs mer här

Priser till våra VO-elever

Simon Persson som gick på Consensum Lund vann tillsammans med sitt team Ambulans-SM 2022 . En tävling som sätter både kunskap och kommunikation på prov.

Anna Falbrink och Josefine Leek Juhlin har båda utbildat sig till undersköterskor med inriktning akutsjukvård på Consensum i Lund. Våren 2019 blev de, tillsammans med Cornelia Rehnqvist, SM-vinnare i ambulanssjukvård. Fröet till framgångarna inom ambulanssjukvård såddes redan på Consensum.

– Skolan la grunden för hela karriären. Det blev den bästa språngbrädan mot nästa steg, säger Josefine och menar att det är ett drömjobb att få hjälpa människor i nöd.

Vi är så stolta!

Röster om skolan

Hör lärare och elever från Consensum Lund berätta om vård- och omsorgsprogrammet i sin helhet och hur praktisk lära tillämpas i utbildningen.Öppet hus och skuggning

Öppet hus & skuggning

Har du tankar och funderingar kring ditt gymnasieval kan kanske ett besök på vårt öppna hus hjälpa dig en bit på vägen. Vi svarar gärna på dina frågor och visar dig vad vi har att erbjuda dig. Om du skulle önska är du också mycket välkommen att vara med under en vanlig skoldag på Consensum (skuggning), då får du chansen att ta del av vårt arbetssätt och den fina stämningen på skolan.

Läs mer

Framtiden är ljus

Under livets alla skeden behövs det människor som jobbar med människor. Att välja ett yrke inom vård, medicin, välfärd och naturvetenskap ger dig alla förutsättningar att fixa det framtidsjobb du drömmer om. Starta din resa mot framtiden med en gymnasieutbildning på Consensum, det ger dig en stark plattform inför kommande yrke och högskolestudier.

Läs vad tidigare elever gör idag

Programplan

Gymnasiegemensamma ämnen900p
Engelska 5100
Engelska 6 (kan väljas bort)100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1/Sv som andraspråk 1100
Svenska 2/Sv som andraspråk 2100
Svenska 3/Sv som andraspråk 3100
Programgemensamma ämnen1300
Anatomi och fysiologi 150
Anatomi och fysiologi 250
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1100
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2100
Gerontologi och geriatrik100
Hälso- och sjukvård 1100
Hälso- och sjukvård 2100
Omvårdnad 1100
Omvårdnad 2100
Psykiatri 1100
Psykiatri 2100
Psykologi 150
Samhällskunskap 1a250
Social omsorg 1100
Social omsorg 2100
Programfördjupning200p
Engelska 6100
Svenska 3100
Räddningsmedicin100
Vård och omsorgsspecialisering100
Gymnasiearbete100p
Individuellt val200p
Matematik 2a100
Svenska 3100
Engelska 6100
Engelska 7100
Moderna språk100
Modersmål100
Historia 1a250
Psykologi 2b50
Idrott och hälsa 2100
Teckenspråk för hörande 1100
Naturkunskap 1a2100
Barn- och ungdomshälsa100
Räddningsmedicin100
Rättspsykiatri100
Entreprenörskap100
Massage 1100

Poängplan

Ladda ner poängplanen.
Poängplan VO 2023/24