Internationellt utbyte Internationellt utbyte

Internationellt utbyte

I alla våra utbildningar finns det inslag av internationellt utbyte och du får en språklig och kulturell grund att stå på inför framtida studier och yrkesliv. Vi har samarbeten i Kina, Tanzania och i Spanien och du kan välja mellan olika typer av utbyten. Exempelvis APL (praktik), fältstudier eller gymnasiearbete.

I årskurs 3 har du möjlighet att göra fältstudier eller praktik under några veckor utomlands. Du får också möjlighet att knyta internationella kontakter genom att välkomna en av våra utbytesstudenter i ditt hem i några veckor.

När vi reser och arbetar i andra länder är det en stor tillgång att vara flerspråkig. Consensum erbjuder ett brett urval av moderna språk och vi uppmuntrar dig gärna att läsa ett andra och ett tredje språk. Vi erbjuder engelska, franska, tyska och spanska.

Praktik utomlands

”Vi praktiserade på ett sjukhus i Kolandoto, Tanzania. Sjukhuset låg väldigt nära vårt boende så det var smidigt. Vi fick hjälpa till med en massa olika saker, bland annat vaccinerade vi skolbarnen för HPV och gav stelkramp intramuskulärt. Människorna var väldigt snälla och hjälpsamma så man kunde alltid fråga om man undrade något. På fritiden promenerade vi i den vackra naturen, lekte med barnen, besökte marknaden i Shinyanga och spelade biljard på en restaurang. Det var en upplevelse vi aldrig kommer att glömma.”
/Daniea och Matilda (Tanzania, Afrika)

”Att göra sin praktik utomlands är en upplevelse jag sent ska glömma. Att dessutom få göra den i Tanzania gör inte saken sämre. Jag har fått uppleva väldigt mycket – jag har varit med på olika operationer, förlossningar och outreach (när vi åkte ut i en liten by för att göra hälsokontroller!)”
/Klara (Tanzania, Afrika)

”Som gymnasiearbete/projektarbete under det sista året valde jag att åka med en organisation till Ghana i Afrika, där jag arbetade med de allra fattigaste och svårt sjuka. Jag arbetade även på olika avdelningar på ett centralsjukhus i Ghana samt på en Aids/Hiv klinik. Jag fick även chansen att arbeta förebyggande genom att föreläsa och sprida kunskap på skolor för barn och ungdomar om just Aids och Hiv. En oförglömlig resa som jag bär med mig för resten av mitt liv.”
/Caroline Johannesson (Ghana, Afrika)

”Jag fick möjligheten att göra en del av min praktik på ett sjukhus i kinesiska staden Changzhou i tre veckor. Speciellt unikt med våra veckor i Kina tyckte jag var att bo i värdfamilj, detta eftersom man då får se kulturen från ett helt annat perspektiv än vad man får som turist. Bland annat så var vi på akutmottagningen, intensivvårdsavdelningen, kardiologen, akupunkturmottagningen och en avdelning för traditionell kinesisk medicin. Utöver detta så fick vi även spendera en dag på operation där vi fick vara med och observera två stora operationer, var av en öppen hjärtkirurgi.”
/Elin (Kina)

”Exklusivt, Internationellt och Trivsamt. Så skulle jag kunna sammanfatta min resa och APL i Kina. Samtidigt som jag har lärt mig om bland annat hur sjukvården fungerar i ett annat land och vilka likheter och skillnader det faktiskt finns, så har jag även bott i en fantastisk värdfamilj som har skämt bort mig med exklusiv mat och fått mig att trivas så bra som möjligt! Förutom detta har jag fått en internationell prägel på min praktik som jag kan använda mig utav i framtiden!
/Miranda (Kina)Öppet hus och skuggning

Öppet hus & skuggning

Har du tankar och funderingar kring ditt gymnasieval kan kanske ett besök på vårt öppna hus hjälpa dig en bit på vägen. Vi svarar gärna på dina frågor och visar dig vad vi har att erbjuda dig. Om du skulle önska är du också mycket välkommen att vara med under en vanlig skoldag på Consensum (skuggning), då får du chansen att ta del av vårt arbetssätt och den fina stämningen på skolan.

Läs mer

Framtiden är ljus

Under livets alla skeden behövs det människor som jobbar med människor. Att välja ett yrke inom vård, medicin, välfärd och naturvetenskap ger dig alla förutsättningar att fixa det framtidsjobb du drömmer om. Starta din resa mot framtiden med en gymnasieutbildning på Consensum, det ger dig en stark plattform inför kommande yrke och högskolestudier.

Läs vad tidigare elever gör idag