För dig som vill plugga ledarskap, beteende och samhällsfrågor

—-

Du som har valt Samhällsprogrammet hos oss på Consensum som ett av dina gymnasieval 2024 –  tyvärr måste vi meddela att vi inte kommer starta samhällsprogrammet till hösten. Vi är mycket ledsna över detta och förstår att du känner samma. 

Vi vill gärna att du kontaktar oss så att vi kan stötta dig i ditt gymnasieval. Vi hoppas att du finner naturvetenskapsprogrammet eller vård- och omsorgsprogrammet hos oss som intressanta alternativ och att vi får se dig som elev här på skolan till hösten i alla fall.

Kontakta vår SYV Malin.
0736425618, malin.dahlberg@consensum.se

 

—-

 

Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap är valet för dig som är intresserad av samhällsfrågor, beteende och ledarskap. Vi arbetar mycket med konflikthantering, grupprocesser, motivation och personlig utveckling. Direkt efter studenten är du behörig att arbeta med en rad spännande yrken. Dessutom kan du välja att studera vidare till bland annat polis, psykolog, socionom, beteendevetare och journalist.

Ökad förståelse för mänskligt beteende

Genom att studera sociologi, kommunikation, pedagogik och psykologi ökar du din förståelse för mänskligt beteende. Under utbildningen får du även kunskap och övning i ledarskap. Vad påverkar oss att ta vissa beslut, varför blir man den man är och hur bemöter man olika typer av personer på ett professionellt sätt?

Vilka kurser läser man på samhällsvetenskapsprogrammet?

Du läser tolv gymnasiegemensamma ämnen, bland annat matematik, samhällsvetenskap och historia. Inriktningen beteendevetenskap innebär att du även läser ämnen som ledarskap och organisation, psykologi, sociologi samt kommunikation.

Fördjupning och praktik (APL)

På Consensum Lund får du ytterligare fördjupning i läran om människor med ämnena pedagogiskt ledarskap, ungdomskulturer samt etnicitet och kulturmöten. Respektive ämnen är på 100 poäng vardera.

Till skillnad från många andra skolor har vi också praktik på vårt samhällsprogram, vilket ger många fördelar. Genom vår praktik får du som elev praktiska erfarenheter som hjälper dig i dina teoretiska studier. Du får också verktyg för att utveckla din ledarskapsförmåga.

Vad kan man bli i framtiden?

Direkt efter utbildningen har du goda möjligheter att arbeta som tex kriminalvårdare, ungdomsledare, elevassistent och personlig assistent. Samhällsvetenskapsprogrammet är dessutom högskoleförberedande, vilket innebär att du är behörig till en rad utbildningar. Yrken du kan studera vidare till är exempelvis journalist, jurist, psykolog, socionom, lärare och kurator.

Röster om skolan

Hör lärare och elever från Consensum Lund berätta om samhällsvetenskapsprogrammet i sin helhet och hur praktisk lära tillämpas i utbildningen.Öppet hus och skuggning

Öppet hus & skuggning

Har du tankar och funderingar kring ditt gymnasieval kan kanske ett besök på vårt öppna hus hjälpa dig en bit på vägen. Vi svarar gärna på dina frågor och visar dig vad vi har att erbjuda dig. Om du skulle önska är du också mycket välkommen att vara med under en vanlig skoldag på Consensum (skuggning), då får du chansen att ta del av vårt arbetssätt och den fina stämningen på skolan.

Läs mer

Framtiden är ljus

Under livets alla skeden behövs det människor som jobbar med människor. Att välja ett yrke inom vård, medicin, välfärd och naturvetenskap ger dig alla förutsättningar att fixa det framtidsjobb du drömmer om. Starta din resa mot framtiden med en gymnasieutbildning på Consensum, det ger dig en stark plattform inför kommande yrke och högskolestudier.

Läs vad tidigare elever gör idag

Programplan

Gymnasiegemensamma ämnen1150p
Engelska 5100
Engelska 6100
Historia 1b100
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1b100
Matematik 2b100
Naturvetenskap 1b100
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1b100
Svenska 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Programgemensamma ämnen300p
Filosofi 150
Moderna språk200
Psykologi 150
Programinriktning Beteendevetenskap450p
Ledarskap och organisation100
Kommunikation100
Psykologi 2a50
Samhällskunskap 2100
Sociologi100
Programfördjupning300p
Pedagogiskt ledarskap100
Etnicitet och kulturmöten100
Ungdomskulturer100
Gymnasiearbete100p
Individuellt val200p
Engelska 7100
Matematik 3b100
Naturkunskap 2100
Moderna språk, steg 1-5100
Modersmål100
Idrott och hälsa 2100
Teckenspråk för hörande 1100
Entreprenörskap100
Massage100
Etik och människans livsvillkor100
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering (kriminologi)100

Poängplan

Ladda ner poängplanen.
Poängplan SA 2023/24