Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet är ett högskoleförberedande yrkesprogram för dig som vill vara väl förberedd för vidare studier och en spännande yrkeskarriär inom vård, hälsa och omsorg. Med dina nya kunskaper är du rustad att stödja och hjälpa människor vid ohälsa, sjukdom eller funktionsnedsättning.

Du får kunskaper om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Du utvecklar en helhetssyn på människan och får förståelse för livsstilens betydelse för hälsan.

Du blir högskolebehörig
Vård- och omsorgsprogrammet på Consensum, är ett gymnasieprogram som förbereder dig för högre studier om du vill bli t.ex. sjuksköterska, sjukgymnast, psykolog, socionom eller liknande. Direkt efter examen har du dessutom ett yrke och kan få jobb som undersköterska eller stödassistent inom hälso- och sjukvård eller socialtjänst

Praktik (APL) nära verkligheten
På Consensum har vi mycket nära samarbete med olika arbetsplatser inom vård, hälsa och naturvetenskap. Arbetsplatsförlagt lärarande (praktik) är en del av din utbildning. Vi vet att en intressant praktikplats ger energi och möjlighet till nya erfarenheter i livet. Ditt möte med verkligheten befäster dina kunskaper och du utvecklas som person. För många av våra elever har praktiktiden lett till ett efterlängtat jobb efter skolan.

Vård- och omsorgscollege
Skolan är certifierad som ett omsorgscollage (Malmö/Lund), vilket är ytterligare en kvalitetsgaranti för dig som elev. Skolor och arbetsgivare som samverkar i ett Vård- och omsorgscollege erbjuder utbildningar som håller mycket hög kvalitet och som leder till arbete. Efter fullgjord utbildning får du ett särskilt diplom.

Läs mer

Vinnare i yrkes-SM
Två av våra elever tog sig till finalen i Yrkes-SM 2018 (kategorin Vård och Omsorg). Vinnare blev vår elev Jonna Mjörnell från Sollentuna. Jonna kammade dessutom hem bronset i Yrkes VM som gick av stapeln i aug 2019

Fördjupning åk 3

Hälsa och Beteendevetenskap

Vill du vara med och skapa möjligheter till ett hälsosamt liv för människor med olika funktionsvariationer? I fördjupningen Hälsa & beteendevetenskap får du kunskaper att ge barn och vuxna meningsfullhet och stöd i vardagen. Med specialpedagogik och socialpedagogik som grund lär du dig om medicinska och sociala aspekter av olika funktionsvariationer. Du får kunskap om hälsa, etik, aktivitet och relationer, alternativ kommunikation och hjälpmedel inom modern teknik, samt lär dig att arbeta hälsofrämjande. Consensum har dessutom en mängd spännande APL-platser att erbjuda på området.

Socionom, sjukgymnast eller psykolog?
Direkt efter utbildningen kan du jobba som stödassistent eller elevassistent. Vill du läsa vidare finns det ett stort antal påbyggnadsutbildningar samt högskole- och universitetskurser att välja mellan. Fördjupningen är en utmärkt plattform om du vill läsa vidare till psykolog, socionom, sjukgymnast, lärare, idrottslärare, stödpedagog eller arbetsterapeut.

Akutsjukvård

Att kunna hjälpa människor som blir akut sjuka eller utsätts för svåra skador är en fantastisk känsla och samtidigt ett mycket stort ansvar.

I utbildningen får du fördjupade kunskaper om hur människan reagerar vid svåra trauman och kriser. Du får lära dig akut omhändertagande och att prioritera patienter utifrån triagemetoden. Kunskaper om smärta och smärtbehandling är också en viktig del. Din APL får du möjlighet att genomföra inom akutsjukvård.

Polis, barnmorska eller ambulanssjuksköterska
Väljer du fördjupningen akutsjukvård kan du bland annat arbeta på akutmottagning, med intensivvård eller på en vanlig vårdavdelning; överallt där snabbhet och kunskap kan betyda skillnaden mellan liv och död.

För den som vill studera vidare finns en mängd högskole- och universitetsutbildningar, till exempel sjuksköterska, polis, barnmorska och ambulanssjuksköterska.

Alltid högskolebehörighet

Öppet hus & skuggning

Har du tankar och funderingar kring ditt gymnasieval kan kanske ett besök på vårt öppna hus hjälpa dig en bit på vägen. Vi svarar gärna på dina frågor och visar dig vad vi har att erbjuda dig. Om du skulle önska är du också mycket välkommen att vara med under en vanlig skoldag på Consensum (skuggning), då får du chansen att ta del av vårt arbetssätt och den fina stämningen på skolan.

Läs mer

Framtiden är ljus

Framtiden är ljus

Under livets alla skeden behövs det människor som jobbar med människor. Att välja ett yrke inom vård, medicin, välfärd och naturvetenskap ger dig alla förutsättningar att fixa det framtidsjobb du drömmer om. Starta din resa mot framtiden med en gymnasieutbildning på Consensum, det ger dig en stark plattform inför kommande yrke och högskolestudier.

Läs vad tidigare elever gör idag

Programplan

Gymnasiegemensamma ämnen 600p
Engelska 5 100
Historia 1a:1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 100
Programgemensamma ämnen 14100
Anatomi och fysiologi 1 50
Anatomi och fysiologi 2 50
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 100
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2 100
Gerontologi och geriatrik 100
Hälso- och sjukvård 1 100
Hälso- och sjukvård 2 100
Omvårdnad 1 100
Omvårdnad 2 100
Psykiatri 1 100
Psykiatri 2 100
Psykologi 1 50
Samhällskunskap 1a2 50
Social omsorg 1 100
Social omsorg 2 100
Svenska 2 100
Programfördjupning Högskoleförberedande 200p
Engelska 6 100
Svenska 3 100
Programfördjupning Yrkesförberedande 200p
Räddningsmedicin 2 100
Rättspsykiatri 100
Gymnasiearbete 100p
Individuellt val 200p
Matematik 2a 100
Svenska 3 100
Engelska 6 100
Moderna språk, steg 1-5 100
Modersmål 1-2 100
Historia 1a2 50
Psykologi 2b 50
Idrott och hälsa 2 100
Teckenspråk för hörande 1 100
Etik och människans livsvillkor 100
Barn- och ungdomshälsa 100
Räddningsmedicin 100
Rättspsykiatri 100
Entreprenörskap 100

Poängplan

Ladda ner poängplanen.
Poängplan